Dr Kraxner Szilárd állatorvos

KISÁLLATGYÓGYÁSZ SZAKÁLLATORVOS

Védőoltások

  Kutyák oltási programja:

  Az oltásokat előzetesen féregtelenített, egészséges állatokon végezzük.

1. oltás, 6 hetes korban: (bélgyulladást okozó) parvovírus ellen 

2. oltás, 9 hetes korban: kombinált (= parvovírus, szopornyica, májgyulladás, Leptospirák okozta vesegyulladás, kennelköhögés ellen) 

3. oltás, 11-12 hetes korban: kombinált oltás ismétlése

4. oltás, minden 3 hónapot betöltött kutyánál:: veszettség elleni oltás

5. oltás, fél évvel az első veszettség oltás után fél éven belül: veszettség elleni oltás ismétlése.

 Figyelem! Felnőtt kutyáknál évi egyszeri emlékeztető oltást kell adni a kombináltból és a veszettség elleniből.

 Az összes veszettség oltás jogszabályban előírt kötelező beavatkozás, aminek elmulasztását bírsággal sújtják!

 

Egyéb vakcinázások:

Kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór. Az alapimmunizálást itt is 2 oltással biztosítjuk, időben 3 hetes eltéréssel. Az emlékeztető oltások itt is évente szükségesek.

Tenyésztők figyelmébe ajánljuk a Herpes virus elleni immunizálást.  A Herpes vírus 1-3 napos kölykökben tud hirtelenen elhullást ill. vemhes szukánál vetélést okozni. Akinek a tenyészetében már fordult elő, soha nem felejti el azt a pusztítást, amit véghezvisz. A védekezésnél a szukát kell vemhessége alatt 2x vakcinázni.

 

  Macskák oltási programja:

Az oltásokat előzetesen féregtelenített, egészséges állatokon végezzük.

1. oltás, 9 heteskorban: kombinált (bélgyulladás: macska panleukopenia; macskanátha: calici-, herpesvírus) + Leukosis. 

2. oltás, 12 heteskorban:  kombinált +Leukosis 

 Hagyományosan a kombinált és Leukosis vakcinákat 2 oltóanyagban adjuk be. Az új fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség van már egy oltással is ezeket beadni( Purevax RCPCh FeLV, Leukofeligen). A Purevax RCPCh FeLV oltóanyag Chlamydiat is tartalmaz, ami a régi vakcinákban egyáltalán nincs. A Chlamydia komponens  kötőhártya-gyulladás ellen véd.

3. oltás, 14 heteskorban:  veszettség elleni: (Kalandozó cicáknál mindenképpen indokolt.) 

17hetes kor felett: veszettség oltás ismétlése 

 Megjegyzés: Amennyiben egy felnőtt macska alapimmunizálva volt, minden oltást (kombinált, leukosis, veszettség) évente meg kell ismételni.

 

  Állatútlevél:

  2004. óta az Európai Unión belül kutyát, macskát és vadászgörényt csak Útlevéllel szabad egyik tagállamból a másik tagállamba vinni. 

  Az útlevél csak biztosan azonosítható - azaz mikrochippel, vagy olvasható tetoválási számmal rendelkező - húsevők (kutya, macska, görény) részére állítható ki. (Természetesen a mikrochip beadására rendelőnkben is van lehetőség.) Az útlevél az állat egész életére érvényes, benne az esetleges későbbi tulajdonosváltozások bejegyzésére is bejegyzésre kerülhet. Az útlevél elkészülésére nem kell várni, azt kitöltést követően azonnal ki tudjuk szolgáltatni. A mikrochip beültetés és az útlevél áráról érdeklődjön rendelőnkben!

Az EU-n kívüli országokba utazáskor az útlevélen kívül szükség van hatósági állatorvosi igazolásra is. Minden esetben az Állattartó felelősége informálódni a célország hatályos előírásairól.

  Amennyiben úgy dönt, hogy útlevelet vált, akkor már az első oltások regisztrálása is bekerülhet ebbe az okmányba. Viszont ebben az esetben már az első oltáskor igényelni kell az útlevelet.

  Chipbeültetés:

  Törvény írja elő, hogy  négy hónapos kora után, vagy az első tulajdonosváltást megelőzően, minden kutyát chippel kell ellátni. A microchip  egy 15 jegyű számot tartalmaz, amihez az országos központi adatbázisban adatok vannak hozzárendelve. Jogosultság nélkül az adatokhoz senki nem férhet hozzá.

  Chippel megjelölt kutyákat az ország bármely állatorvosi rendelőjében azonosítani tudják és tulajdonosukat értesíthetik.

  A chip beültetése egy szimpla injekció.