Dr Kraxner Szilárd állatorvos

KISÁLLATGYÓGYÁSZ SZAKÁLLATORVOS

Belgyógyászat

           

     Cardiologia: Kutyák között is előfordul szívbetegség. Szívbetegeknél a részletes kivizsgálást követően többféle gyógyszert tartalmazó terápiát állítunk be. Több páciensnél kimutathatóan meg lehet nyújtani a várható élettartamot. A kezelés nyomon-követésénél különösen fontos a kontroll, ezért erre speciális ajánlatot dolgoztunk ki minden szívbeteg kutya tulajdonosának.

Rendelkezésre álló vizsgálati lehetőségek: fizikális vizsgálat, röntgen, EKG, ultrahang.


    Emésztőszervi megbetegedések: a táplálálási eredetű enyhe "gyomorrontásokon" kívül számos olyan kórkép van, ahol hirtelen életveszélyes állapotba kerül/-het az állat. Itt általában infúziók és gyógyszerek segítségével stabilizáljuk az állat állapotát, majd ezt követi a kiváltó okkal szembeni terápia. Idült emésztőszervi betegségekre az a jellemző, hogy a probléma kezdetben jelentéktelen, sokszor a gazdák el is hanyagolják. Idült emésztőszervi problémák esetén az állat súlyos állapotba, csak a betegség előrehaladott fázisában kerül/-het. A felírt terápiát sokszor élethosszig kell folytatni.

Rendelkezésre álló vizsgálati lehetőségek: fizikális vizsgálat, röntgen, ultrahang, labor (Praxislab)


    Légzőszervi megbetegedések: 

  A veleszületett betegségek, úgy mint légcső fejlődési rendellenességek,  lágy szájpadi eltérések, a rövid orrú fajták anatómiájából adódó problémák

   Szerzett: kennelköhögés, egyéb fertőzések, gégebénulás, légcsőporc meggyengülése (tracheacollapsus), daganatok.

    Felsoroltakból is látszik, hogy igen sokfélék lehetnek a betegségek. A megoldásuk a gyógyszeres kezelésektől a bonyolult műtéti megoldásokig terjednek. Meg kell említeni, hogy bizonyos esetekben pedig nem is lehet érdemben semmit tenni.

     Rendelkezésre álló vizsgálati lehetőségek: fizikális vizsgálat, röntgen      Húgyúti megbetegedések:

    A húgyúti betegségek, szintén lehetnek veleszületettek ill. szerzettek. A terápiában sokszor szerepet kapnak a diétás  tápok, de műtétekkel is számolni kell.

   Rendelkezésre álló vizsgálati lehetőségek: fizikális vizsgálat, röntgen, ultrahang, labor (Praxislab)

      Endokrin kórképek: Nehezen diagnosztizálható betegségcsoport. Az állattartók minden esetben olyan tünetekkel hozzák be állataikat, amiből más egyéb  betegségek is következhetnek. A diagnózis felállítása elhúzódhat és további költséges  vizsgálatokra, leginkább laborvizsgálatra is szükség lehet.