Dr Kraxner Szilárd állatorvos

KISÁLLATGYÓGYÁSZ SZAKÁLLATORVOS

Állatok fogászati ellátása

 

  Az általános állatorvosi ellátáson túl, rendelőnkben fogászati ellátást, állatfogászati konzerváló kezeléseket is végzünk.

  Az állatorvosi praxisban a fogászati beavatkozás a humán gyógyászatból ismert eljárások és technika (gyökérkezelés, fogtömés, letört darabok pótlása foghúzás) szerint történik. A kezeléseket altatásban végezzük. 


  Az alábbi képeken egy három éves labrador kutya szemfogának és metszőfogának kezelését mutatjuk be.  A beavatkozással elkerülhetővé vált a fogak eltávolítása az amúgy egészséges fogazatból.

Előtte:                                                                       Utána:

                          

   A fogbélüreg gyulladásos állapotát jelezheti a fogak elszíneződése. A gyulladás fájdalmas lehet az állat számára. A gyulladt szövetek eltávolításával és a fogak betömésével az állapot megszüntethető.

   A fogínysorvadás megelőzésére fontos az esetlegesen keletkező fogkő eltávolítása. Fogkőlerakódás megszüntetését altatásban, ultrahangos eszközzel végezzük. 

  Tudnunk kell, hogy a fogkövesség nem kozmetikai probléma. A fogíny és a fog találkozásánál a lerakódott fogkő kezdetben gyulladást vált ki. Majd a gyulladás következtében a szájban lévő baktériumok könnyen bejutnak a véráramba. A vérrel eljuthatnak a vesébe, májba, szívbillentyűkre, ahol megtelepedve helyi gyulladásos folamatokat indíthatnak el. 

  Az el nem távolított fogkő tovább növekszik, a fogínyt folyamatosan tolja el a fognyakról. Végső stádiumban a fog teljesen meglazul és kihullik. Sok idős kutyánál látható ez a probléma, amit korai fogkő-eltávolítással meg lehetett volna előzni.

  A fogak hiánya idős korra az amúgy is érzékenyebbé vált emésztést jelentősen megterheli, rövidíti állatunk életét