Dr Kraxner Szilárd állatorvos

KISÁLLATGYÓGYÁSZ SZAKÁLLATORVOS

Sebészeti beavatkozások


   Daganatok eltávolítása:

   Az állattartók körében közismert, hogy a háziállatok is válhatnak daganatos beteggé. Az azonban talán kevésbé tudott, hogy a daganat nem feltétlenül végzetes betegség. 

  Jóindulatú daganatoknál, amit kizárólag szövettani vizsgálat elvégeztetésével (MÁTRIX Kórszövettani Labor) tudunk megállapítani, egy tökéletesen végrehajtott eltávolítás után nem kell számolnunk a kiújulással.

  Rosszindulatú daganatok esetén, ugyan a kiújulás veszélye megvan, de a várható élethossz megnyújtásában még mindig a sebészeti beavatkozásnak van a legfontosabb szerepe. Jóval kisebb szerep hárul csak a sugárkezelésre és a kemoterápiára. Ez utóbbi kettőt rendelőnkben nem végezzük, de igény esetén budapesti kezelési helyszínekre tudjuk irányítani a gazdát állatával. Viszont jeleznénk, hogy vannak már hatékony, az életminőséget jelentősen javító készítmények kutyák és macskák számára is, amivel egy műtét utáni kezelést sikerrel el lehet kezdeni ill. nem operálható terület esetén önmagában is lehet velük próbálkozni.

                                                             

   Korrekciós műtétek:

   Korrekciós műtéteket végezhetünk veleszületett vagy  szerzett probléma esetén is. Az alábbi esetekben tudunk ilyen műtéteket elvégezni:

  • térdkalácsficam
  • elülső keresztező-szalag szakadás (TPLO technikával vagy extracapsularis szalagpótlással)
  • szemhéj állási problémák (entropium, ectropium)
  • köldöksérv
  • daganat eltávolítása utáni rekonstrukció ( ez leggyakrabban a daganateltávolítás után azonnal történik)
  • krónikus külső hallójárat-gyulladás korrekciós műtéte: régóta fennálló, folyamatosan begyulladó hallójárat esetén szükséges annak feltárása és az anatómiai viszonyok megváltoztatása

                                                          

   Császármetszés:

   Sok fajtánál az egyedüli járható út a biztonságos szülés levezetésére, ha császármetszést hajtunk végre. Ennél a műtétnél különösen fontos, hogy a gazda már előzetesen vegye fel a kapcsolatot az orvossal és jó orvos-gazda kapcsolat alakuljon ki, aminek a lényege a megfelelő információáramlás.

   Ivartalanítások:

   Ezek a műtétek a leggyakrabban elvégzett beavatkozások az állatorvosi praxisokban. Mégis igen nagy különbség is lehet közöttük.

A műtött állat szempontjából nem mindegy, vajon lesz-e kedve enni másnap vagy még pár napig étvágytalan marad? Mennyire lesz zavartalan az ébredése altatás után?

Az egyik legfontosabb tényező a jól megválasztott fájdalomcsillapítás. Jelenleg a leghatékonyabb fájdalomcsillapítást több fajta fájdalomcsillapító együttes használatával tudjuk elérni. A jól megválasztott kombinációval az egyedi adagok csökkenthetők és már a műtét elején a megfelelő érzéstelenítési szintet elérjük. Soha nem  hatékony a fájdalomcsillapítás, ha azt a műtét utánra időzítjük.

Szerepe lehet még a műtét során alkalmazott altatóknak (gáz vagy injekció), nyugtatóknak. Ezek megválasztását az állat általános állapota is jelentősen befolyásolhatja.

Ezeket az elveket batartva végezzük az érzéstelenítést, hogy a műtött állat mihamarabb jókedvű és életvidám legyen.